A fesztiválprogram arra a kérdésre ad választ, hogy az eredeti alapanyag felhasználásával, az eredeti ízvilág megtartása mellett milyen módon lehet korszerűbbé tenni a göcseji konyha hagyományos ételeit - közölte a szerdai programismertető sajtótájékoztatón Varjú András falumúzeumi osztályvezető.
A falumúzeum portáin a tradicionális göcseji ételek eredeti és újszerű technológiával készült, változatosabb formáját is megkóstolhatják a látogatók - mondta Miszori József, a fesztivál szakmai vezetője.
Az eredeti kolbászos bableves mellett ott lesz majd a "kicsit könnyített", korszerűsített krémleves változat is. A dödölle készítésekor a fehérliszt arányán változtatnak, a prószába kukorica kerül.
A teljeskiőrlésű lisztből sütött lepényt aszalt és erdeigyümölcsökkel kínálják, a hagyományos túros, tökös-mákos rétesek helyett savanyú káposztával és hússal, valamint kelkáposztás gombával töltött változat is az asztalra kerül - ismertette a szakács szakoktató.

 

(Forrás:iranyakonyha.hu, mti/Fotó:mti, pixabay)