Burgonyapüré:
A burgonyát meghámozod felkockázod és felteszed annyi vízzel főni amennyi éppen ellepi. Rakj hozzá ízlésed szerint sót, amikor megfőtt szürd le add hozzá a vajat, szerecsendiót és annyi tejszínt amennyit felvesz a burgonya, de arra figyelj, hogy ne legyen túl híg.
A májat szélezd le, vágd téglalap alakúra. Ami máj megmaradt azt kockázd fel. (kb. 1cm- szélesre és hosszúra) Közben a sütőt 200 fokra kezd el melegíteni a körték miatt.
A lábosba tegyél kb. 2 evőkanál kacsazsírt és tedd bele az apró kockákra vágott hagymát, kezd el dinsztelni és ha szép üveges lett tegyél bele 3 késhegynyi pirospaprikát és egy pici vízet. (tedd félre)
Egy másik lábosba ismét teszel kb. 1 evőkanál kacsazsírt és belerakod a kockázott májat és elkezded sütni. (sokáig nem szabad, mert nagyon kemény lesz) Ha kész végén sózod és borsozod. (én tarkaborsot szoktam beletenni frissen őrölve)
Mikor már meleg a sütő rakd bele a megmosott és félbe vágott körtét aminek előtte a magjait kis kanállal eltávolítottál, locsold meg olivaolajjal és szord meg rozmaringgal. (A körte kb. 25 perc alatt lesz kész)
Összekevered a pirospaprikás hagymát az apróra vágott sült májjal, amit majd később a sült körtébe teszel.
Az utolsó lépés a máj sűtése:
A serpenyőt elkezded melegíteni beleteszel egy kevéske olivaolajat és arra helyezed rá a májat, nem fűszerezed csak akkor ha elkészült a máj.
A végén sóval, frissen őrölt borssal megszórod.
Tálalás során a burgonyapürére rakható petrezsemzöld, a kivájt a körtébe belekanalazzuk a hagymás - paprikás májat és mellé helyezzük az olivaolajban sült májunkat.
Hozzávalók
30 dkg sertésmáj
2 db vöröshagyma
3 db burgonya
2 csipet rozmaring
3 csipet petrezselyemzöld
1 ek olívaolaj
3 ek zsír
1 ek vaj
2 dl tejszín
1 csipet szerecsendió
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint őrölt bors
3 kh pirospaprika
2 db vilmoskörte
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu/Fotó:pinterest)