hozzávalók / 4 adag
A sülthöz
- 1.5 kg muflon (comb, kicsontozva)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 0.5 l csontlé
- 2 közepes db piros kaliforniai paprika
- 3 szál rozmaring
- 3 dl fehérbor (száraz)
- só ízlés szerint
- 3 ek mangalica zsír
- 1 teáskanál fűszerpaprika (kalocsai rózsa)
- 2 kávéskanál fokhagymakrém
- 1 ek fűszerpaprika
- 10 dkg édeskömény (kisebb )
A páchoz
- 15 dkg sárgarépa
- 10 közepes db fehérrépa
- 20 dkg vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 12 szem bors
- 5 g vad fűszerkeverék (ízlés szerint)
- 2 l víz
Pác készítése:
- A hozzávalókat megtisztítjuk, a vegyes zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, majd a fokhagymagerezdekkel és a fűszerekkel egy nagy lábasba helyezzük.
- 2 liter vízzel felöntjük, lassú tűzön felforraljuk, forrás után még fél óráig főzzük.
- Kihűtjük és a megfelelő nagyságú, zománcozott edénybe helyezett húsra szűrjük, vigyázva arra, hogy a páclé a húst mindenütt ellepje.
- A muflon életkorától függően, 1-2 napig hűvös helyen érleljük.
- A húst minden nap gondosan forgassuk meg!
Sült készítése:
- Először a mufloncombot a pácból kivesszük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük.
- A hagymát apróra, a piros húsú paprikákat kockára vágjuk.
- A combot spárgával szép formásra kötözzük.
- Nagy lábasban a mangalicazsírt felforrósítjuk, a felaprított hagymát fonnyasztjuk kb. 4 percig, és a fokhagymakrémet elkeverjük benne.
- Beletesszük a kötözött muflonhúst és kevés víz hozzáadásával minden oldalán megpirítjuk.
- A lábast a tűzről levesszük.
- A húst mély tűzálló tálba (jénaiba) áthelyezzük, majd hozzáadjuk a piros húsú paprikát és megszórjuk az édesnemes-, és a rózsapaprikával. 5 percig pirítjuk.
- A csontlevest a fehérborral összekeverjük és lassú tűzön felforraljuk.
- Forrás után még kb. 10 percig főzzük, fűszerezzük a rozmaringágakkal, sóval, édesköménnyel.
- Majd az így elkészült fűszeres lével felöntjük a combot.
- Előmelegített sütőben (180 fokon), a hőálló edényt lefedve, puhára sütjük a hús (kb. 40-50 perc alatt).
- A kész húst az edényből kivesszük, a spárgát eltávolítjuk, majd szeleteljük.
- A mártást vízzel elkevert kukoricaliszttel besűrítjük.
- A fűszeres muflonsültet a mártással tálaljuk.
Részletek: nosalty.hu/Kép: FreeImages