Nagy Sándor emlékeztetett rá: első alkalommal a hagyományos csegei halászlé és a település népszerűsítése érdekében rendezte meg a fesztivált a helyi halászcsárda és a város önkormányzata.

Az érdeklődés évről évre nő a rendezvény iránt, a tapasztalatok szerint a fesztivál napján reggeltől késő estig folyamatosan cserélődik a közönség, így több mint tízezren is megfordulnak a csegei Tisza-parton - tette hozzá a csárda tulajdonosa.

A jubileumi fesztiválon két tonna halból ötezer adag, speciális recept szerint készülő halászlét főznek, amelyet fél áron kínálnak aznap - jelezte Szalai János csárdavezető.

A titkos receptről annyit árult el, hogy azt azoktól az egykori főzőasszonyoktól örökölték, akik évtizedekkel ezelőtt megalapozták a hírét a csegei halászlének.

A halászléfesztiválhoz kapcsolódóan egész napos kulturális programok helyszíne lesz szombaton a csegei Tisza-part, ahol bemutatkoznak a helyi hagyományőrzős csoportok, és külön programok várják a gyerekeket.

Nagy Sándor azt is kiemelte, hogy a csegei, illetve az ároktői part között a télen a jég fogságában sodródó, azóta teljesen felújított komp szállítja majd a fesztiválra érkezőket.

(Forrás:iranyakonyha.hu, mti / Fotó: pinterest, cookdiary.com)