Miért jó, ha sok gombát fogyasztunk, főleg nyáron?
Nézzük a két legismertebb hazai gombafajtát; a laska-, és a csiperkegombát! Amellett, hogy rendkívül gazdagok vitaminokban és élelmi rostokban, könnyen beszerezhetőek és az áruk is kedvező a magasabb árkategóriájú különleges gyümölcsökkel és zöldségekkel szemben.
A vegetáriánus étrend fontos részét képezi a gomba, hiszen helyettesíthetjük vele a hús tápanyagait, valamint fontos aminosavakat vihetünk be a szervezetbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak. Húsfogyasztóként se feledkezzünk meg róla, hiszen fő a változatosság és persze a bikiniforma gyors elérése sem utolsó szempont, amiben segít, hogy a napi energia-, és kalóriabevitelt is lecsökkentjük a gombafogyasztással. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért diabéteszben szenvedők is fogyaszthatják.
Paleo, slow-carb vagy mushroom-plan diéta?
A gombák könnyen beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatásúak, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk, 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző. Fehérjeforrásnak kitűnő választás, magas aminosav tartalma miatt nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, a fehérjeszerkezete pedig az állati termékekben található proteinhez hasonlítható, ezért csirke vagy hal helyett nyugodtan választhatjuk a gombát. A család is értékelni fogja a változatosságot.
A sztárok is elismerik a gomba-diéta jótékony hatásait, sokan alkalmazzák az úgynevezett Mushroom-plan diétát, az Egyesült Királyságban többek között Katy Perry, Kelly Osbourne és Roxanne Pallett is ezt követi. A diéta lényege a főétkezések helyettesítése gomba alapú étellel. A paleo és a slow-carb diétákba is kiválóan beilleszthető, könnyen telítettség érzetet érhetünk el vele, ezzel is elősegítve a fogyást. A gombában található zsírok telítetlen zsírsavakból állnak és kiváló proteinforrásként szolgálnak, tehát aktívan sportolók is használhatják táplálékkiegészítőként vagy edzés utáni főétkezésnek. Amennyiben nem fogyasztanak húst, úgy olyan értékes anyagokat tudnak így bevinni, amiket egyébként csak hússal lehetne.
Nyers fogyasztása nem annyira elterjedt, egyrészt így is különleges ízélményeket érhetünk el, másrészt a gombában lévő összes értékes tápanyag is bekerül a szervezetbe. Azonban mivel a gombákat általában rövidebb ideig tesszük ki hőkezelésnek, mint a többi konyhai alapanyagot, az értékes összetevők nagy része megmarad. Ezért feldolgozott formában is kiváló táplálék. Ránthatjuk, süthetjük, grillezhetjük, pörköltet is készíthetünk belőle, a lehetőségek tárháza végtelen. A fantasztikus ízélmény elérése érdekében a szószokat, mártásokat, a fűszerezést és a tölteléket se felejtsük el. Nagy kedvenc lehet: a juhtúróval töltött gombafejek petrezselymes rizzsel, gombapaprikás nokedlivel és friss jégsalátával, kínai gombás csirke zöldséges rizzsel és a gombaraguval töltött csirkemell krokettek.
(Forrás:iranyakonyha.hu / Fotó: lounge.hu)