Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olívaolajon elkezdjük párolni. Ezt követően hozzákeverjük a babérleveleket és a tisztított, kockára vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Miután készre főtt a burgonya, szedjük ki a felét és tegyük félre. A lábasba öntsük bele a tejfölt és az ecetet, majd turmixoljuk le az egészet. Szép krémes, főzelék állaga lesz. Ezután a félretett krumplit hozzákeverjük és rottyantunk rajta egyet. A legvégén sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint.

Feltét: lágytojás

Tegyünk fel vizet melegedni és el ne felejtsük megsózni. Amikor lobog a víz, tegyük hozzá a tojásokat. Pontosan 6 percig főzzük és utána azonnal tálaljuk! Ha csak később jönnek a vendégek, akkor jeges vízbe hűtsük le. Tálalásnak frissen őrölt borsod és pirospaprikát használjunk.

A tojáson kívül a főzeléket tálalhatjuk sűlt kolbásszal vagy virslivel, esetleg pörkölttel.

Hozzávalók

1 kg burgonya

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 db babérlevél

3 ek fehérborecet

1 pohár 20%-os tejföl

2 db tojás

1 ízlés szerint só

1 ízlés szerint cukor

(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu/Fotó:kemenytojas.com)