Tehát, nézzük a laktózmentes kalács elkészítését. Elsőként keverjünk össze kétvéle lisztet - ez legyen tönköly fehérliszt és zabliszt - sóval és cukorral, de ez utóbbi nád legyen és ne az egészet adjuk hozzá, csak a nagyobb részét. A laktózmentes tejet felmelegítjük a kókuszzsírral együtt, majd egy teáskanál nádcukrot adunk hozzá.
A nádcukor por legyen és ne feledkezzünk el arról, hogy az életsztőt belemorzsoljuk a tejbe. Ezt követően megfuttatjuk és beleöntjük a lisztes keverékbe és ehhez már hozzá adjuk a tojás sárgáját és fehérjét is. Öt-hat percen át dagasszuk, majd lefedjük és meleg helyen várjuk, hogy megkeljen, körülbelül kétszeresére.
A tésztát 3 részre osztjuk és hozzávetőlegesen 3 centiméter vastag rudakra sodorjuk, ezeket pedig összefonjuk. Amikor a fonatot megcsináltuk, ismét kelesztjük úgy 15 percig. Sütés előtt átkenjük egy kis tojásfehérjével és 175 fokos előmelegített sütőben elkezdjük sütni és 25-30 percen át sütjük.
Hosszávalók:
220 g tönköly fehérliszt
155 g zabliszt
80 g nádcukor (por)
20 g élesztő
80 g kókusz zsír
70 ml laktózmentes tej
1 kk só
1 db tojás sárgája
1 db tojásfehérje
(Forrás:iranyakonyha.hu, tesco.hu/Fotó:aprosef.hu)