Békéscsabán nem kérdés, hogy kolbászból lehet a kerítés, azaz minden erről a legendás étekről szól. Hiszen van kolbászrendelet, kolbásztérkép, kolbászkatalógus, és a Kolbász Városa támogatja kistermelőit, hogy rendszeresen jelen legyenek piacokon, gasztro-eseményeken. A híres Csabai Kolbászfesztiválról nem is beszélve. Szarvas Péter polgármesternek mindez teljesen természetes, hiszen már kisfiúként belepillanthatott a minőségi kolbászkészítés rejtelmeibe.
„A Csabai kolbász sikere fantasztikus! Akkor leszek azonban igazán boldog és elégedett, ha a kolbászkészítés újra a virágkorát éli Békéscsabán” – mondta Szarvas Péter.” „Ebben a prémium termékben benne van a múltunk, a jelenünk és a jövőnk is. A városunkban élő két nép a magyar és a szlovák évszázados barátsága, hagyományainak, kultúrájának esszenciája. A mi feladatunk, hogy ezt az értéket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk gyermekeinknek”
De mitől is különleges a Csabai kolbász?
A Csabai kolbász egy tradicionális házi termék, generációk alatt fejlődött ki. A családon belüli kolbászkészítés évszázadkora visszanyúló gyakorlat, amely napjainkig fennmaradt. Régi iratokban fellelhető nyelvtörténeti utalások szerint a magyar kolbásznak mintegy 600-700 éves múltja ismert, neve „Kolbaz”, „colbaz”, „kóbász”, „kalbász” változatokban fordul elő.
Készítése egy élő néphagyomány, mely több mint száz éve – generációkon keresztül – szinte semmit sem változott. Békéscsabán ma is sok család készít kolbászt. Ízesítését a fűszerezés egyedi jellege miatt sokféle tényező befolyásolja, ez magyarázza sokféleségét – az azonos fűszerek és elkészítési mód ellenére. Ahány ház, annyi kolbász.
Egy anekdota szerint Bonaparte Napóleonnak köszönhetjük a csabai kolbászt. Ugyanis a napóleoni háborúk során az angolok blokád alá vették Európa kikötőit és hiánycikk lett a bors, amellyel akkoriban a kolbászt fűszerezték. Ekkor találhatták ki a csabai mesterek, hogy a helyben megtermelt paprikával helyettesítik a borsot. Az bizonyos, hogy borsot azóta sem tesznek a kolbászba Békéscsabán, pirospaprikát viszont annál többet.
Nem szalámi, kolbász!
A Csabai kolbász egyediségét a bőségesen, ám jó ízléssel adagolt, kiváló minőségű, hazai termesztésű fűszerpaprika adja. Sehol ennyi paprikát nem tesznek bele. Íze jellegzetes, zamatos, harmonikus „csabaikolbász-íz”, melyben a többi fűszer mellett a paprika aromája és csípőssége dominál.
Az igazi Csabai lehet vékony- és vastagkolbász. Utóbbit más vidéken élők szaláminak nevezik, de a Csabai kolbász nem szalámi, hiszen a hús sokkal nagyobbra van aprítva, mint a szalámikban.
A Csabai kolbász a hagyományos élelmiszerkészítés csúcsterméke
A város legfontosabb terméke Európai Uniós Földrajzi területvédelem alatt is áll, 2013 óta Hungarikum, a hagyományos élelmiszerkészítés csúcsterméke. Kistermelőknek és családoknak megélhetést biztosító, bel- és külföldön egyaránt jól eladható élelmiszer.
A tömeggyártás egy elfogadott dolog, nem is igazán lehet ellene mit tenni. A Csabai kolbász, viszont hagyományos kézműves házitermék. Azt kell elkerülni és azt kell figyelni, hogy a Csabai márkanév alatt ne áruljanak olyat, ami nem prémium minőségű – ez a város fő célkitűzése.
Szarvas Péter polgármester kezdeményezésére néhány békéscsabai őstermelő létrehozott egy egyesületet a csabai termékek, így a Csabai kolbász prémium pozícionálása céljából. Ez rendkívül fontos, hiszen egy hagyományos, kitűnő minőségű élelmiszerről van szó. Ezért cél, hogy a legjobbak, a Pick szalámi, a Mádi bor mellett foglalja el a helyét a Csabai kolbász is. Az önkormányzat ezért mindent megtesz és hírnév építéssel segíti a kistermelőket, és ennek a marketingpolitikának a része az a budapesti bemutatkozás is, amelyre május 13-án, szombaton kerül sor a Hold Utcai Piacon. 10 órától Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere ismerteti, hogy mitől különleges a Csabai Kolbász, 10.30-tól 14 óráig pedig óránként kóstoltatás lesz. Természetesen vásárolni is lehet majd.
(Forrás:iranyakonyha.hu / Fotó:iranyakonyha)